dissabte, 8 d’agost del 2009

Llibreta de vacances -1 Malva


Malva
La malva és una planta molt comuna i molt coneguda, si l'he triada per començar la llibreta de vacances, és perquè he llegit una informació sobre ella que m'ha fet gràcia.
A més a més d'utilitzar-se com a anticatarral, antidiarreica, antiinflamatòria, antisèptica, digestiva o laxant entre molts altres usos... diu que a moltes comarques de muntanya hi havia la creença que si es collia la nit de Sant Joan abans de sortir el sol i es penjava a la golfa fins a final d'any, el dia de Nadal, es tornava a obrir i floria altre cop, si se la vetllava i contemplava des de les 12 de la nit.
Em pregunto si hi havia algú que es dediqués la nit de Nadal i el dia de Nadal a contemplar les malves penjades... (clar que així tenien l'explicació a punt: com que no les contemplaven, per això no sortien, oi?)
També hi havia costum, antigament, de plantar-les sobre les tombes i d'aquí ve l'expressió "criar malves" per referir-se a algú que ja fa temps que ha mort.
Una altra creença és que si en un terreny hi creixen malves, la terra és bona.

4 comentaris:

  1. "Un pie atrevido pisa una Malva
    y ella que no sabe lo que es venganza,
    le aromatiza con su fragancia"
    (Vers popular de fa cent anys)

    ResponElimina
  2. Això de que torni a obrir-se per nadal encara em resulta més difícil de creure que totes les seves propietats terapèutiques!

    Ah, i m'ha fet gràcia això de 'criar malves', cada dia s'aprèn una cosa nova.

    ResponElimina
  3. Jo usava la malva com a diurètica, per la retenció de líquids.

    Que tardem molt tots en criar malves!!
    Una abraçada

    ResponElimina