dilluns, 23 de gener del 2017

Les frases fetes


- A qui no li agrada fer safareig?  Sempre, vigilant una mica que no hi hagi roba estesa, clar! Hi ha coses que s'ha de vigilar qui les sent.
- Fer bugada sempre és més fàcil amb els afers dels altres que amb els propis.
- Sobretot molt més divertit, noia!
- Doncs divertit o no, seria millor que cadascú fes bugada només de les seves coses. Estalviaríem problemes... ja que si bé preferim rentar la nostra roba bruta a casa, sovint tot fent safareig, podem deixar els altres com un drap brut i el pitjor de tot és que tant li fa que sigui ben injustament.
- Ets ben avorrida, no haguessis servit gens com a bugadera.
- Em fa ràbia que primer deixin algú com un drap brut i que quan el troben, tot sigui fer barretades per quedar bé. Hi ha gent que sap fer cara a tots els vents. Jo no en sé.


22 comentaris:

  1. N'hi ha que perden un llençol a cada bugada...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs ja deuen estar curats d'espants!!!
      Aquesta que proposes és ben adequada per un safareig, ja es veu que se l'han oblidat.

      Elimina
  2. M'encanten les frases fetes...I jo puc presumir d' haver fet safareig, al safareig! Vist amb ulls de nena era molt divertit...Tinc un text que vaig fer per l'escola, fet pràcticament tot amb frases fetes,( el buscaré) que ja se sap que qui no sap què fer, el gat pentina!
    Bona nit, Carme.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja ens l'ensenyaràs, M Roser! Ens passaràs la mà per la cara, amb les teves frases fetes...

      Elimina
  3. Cal posar fil a l'agulla perquè cadascú renti la roba a casa.

    ResponElimina
  4. Pràcticament totes aquestes frases fetes també. La roba estesa ens referim sobretot a parlar de sexe davant de gent `petita, dir tacs davant de nens, explicar acudits verds davant dels mateixos. El que no fem servir és fer bugada o fer safareig, amb el significat de xafardejar i no trobo cap paraula semblant en castellà amb el mateix significat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Les frases fetes de les llengües germanes, sempre s'assemblen molt. Ja veig que hi ha alguna excepció. Jo tampoc la sé trobar, Alfonso, l'expressió equivalent.

      Elimina
  5. Sóc un fan declarat de les fases fetes, un patrimoni cultural que no hauriem de deixar perdre mai.

    ResponElimina
  6. Tampoc m'agraden gens els que només fan que criticar als altres a esquena seva i per davant sembla que mai hagin trencat un plat. Hi desconfio.
    M'agrada el que dius. La foto és de Caldes?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí és el safareig de Caldes. Reconec que quan hi vaig anar, veia el safareig en directe, però veia també les teves fotos.

      Em va agradar aquest petit recull de frases fetes sobre el tema i l'he aprofitat. També penjaré una altra foto, ja la veuràs.

      Elimina
  7. ara el safareig es fa per whatsapp.....s'ha perdut l'essència del veritable safareig.

    ResponElimina
  8. Aquest estiu estava amb una parella i parlàvem d'amic i coneguts i del que deien amics i coneguts dels uns i dels altres. Al final se'm va omplir tant el cap que no vaig poder més que preguntar si tots aquells de qui parlàvem (o parlaven els altres) no tenien també alguna virtut, alguna cosa positiva, algun fet digne d'elogi. Que consti que jo, com la majoria, peco de tant en tant, per bé que sovint me'n penedeixo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tots pequem de tant en tant, (qui estigui lliure de pecat que tiri la primera pedra), però si ens n'adonem, podem posar-hi fre i fer la vida més agradable i menys "miserable" emocionalment parlant.

      Està clar que ja no necessitem cap safareig per fer safareig...

      Elimina
  9. La llàstima és que aquestes dites que entenem i que ens agraden tant, ja no signifiquen res per als nostres familiars joves... Jo he arribat a rentar picant amb pala de fusta (només a l'estiu). Però parla de bugada amb un jove... El que sí que pot haver quedat és la dita: "A cada bugada es perd un llençol". M'ha agradat llegir la teva reflexió.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Les dites i les frases fetes i les paraules, expressions i tot plegat, tenen un comportament estrany, sense saber massa perquè, algunes es perden i altres es mantenen durant segles i es continuen dient, quan ja ningú sap ni el seu origen, ni la relació directa que un dia hi hagué entre els mots i el,sentit que tenen.

      Em sap greu no trobar, ara mateix cap exemple, però hi pensaré. A vegades m'ha passat de dir una expressió i pensar ”això per què es deu dir, en aquest sentit?” Buscar-ho i trobar que el seu origen ve de segles enrere.

      Elimina
  10. La meva mare diu que diuen que és molt sa xafardejar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Depèn... pot ser-ho, perquè hi ha xafarderies de bon rotllo.
      Però també n'hi ha que no i dubto que la mala intenció o dir coses que perjudiquin als altres, sigui gaire sa.

      Elimina

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Podeu agafar imatges del meu blog, esmentant d'on les heu tret i mantenint el nom.

Protected by Copyscape Plagiarism Scanner

Quant fa que col·lecciono moments - des del 13 de maig 2007

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Regal de l'Anton.

Regal  de l'Anton.
Gràcies

Centenari Màrius Torres

Centenari Màrius Torres
30 d'agost 2010

Joc de El gabinet del Doctor Caligari