John Sloan, 1907-8, Banyistes a South Beach
La mare em deia sempre que ella era la nena rosseta vestida de blanc. I jo no m'ho creia. La mare té els cabells ben negres i quan jo li deia: no pot ser, mare, que tu no ets rossa. Sempre culpava el pintor.
"Era jo, però el pintor capriciós em va voler rossa. Quan em vaig veure així em vaig enfadar molt, la teva àvia em deia sempre que les nenes rosses no són maques, que jo havia de ser morena com ella, i em tenyia els cabells. El pintor em va regalar la galledeta vermella que m'havia deixat, per veure si em passava el disgust. Ell havia volgut pintar un dia de platja i els seus amics. Aquella colla de joves que menjaven frankfurts tota l'estona. Però ves a saber perquè, la meva mare, tan diferent d'ells i del seu ambient li va agradar. Li va demanar per pintar-la de prop. Ella va dir que sí. I de quadre en quadre es van agradar. Anys més tard el pintor es va convertir en el meu padrastre. Semblava impossible de tant diferents que eren. La mare de bona família, molt tocada i posada. Una vídua jove i molt honorable. Ell un artista de vida un xic desordenada. I jo, allà al mig. Recordava poques coses del pare, que va morir quan jo tenia només 3 anys. Ell es va convertir, poc a poc, en el meu pare."
I jo que recordo molt lleugerament el meu avi pintor, (que segons la mare, no era el meu avi de veritat) penso que m'hi assemblo molt en moltes coses. Tinc els ulls blaus que tenia ell i el mateix amor per la natura i el cos bonic de les persones. Ell em va dur per primer cop a la platja nudista. El meu avi i jo tenim moltes coses en comú. La mare no s'ho vol creure, però jo estic convençuda que ell és el neu avi de veritat. I el seu pare, per descomptat. Ella s'esgarrifa que jo pugui pensar això de l'àvia, però, quan hi ha evidències... els prejudicis no compten. Ah! I jo també sóc rossa, com l'avi, i llueixo el meu ros amb orgull.
|
Ja se sap, la família no es tria, ens toca el què ens toca ... encara que de vegades les semblances amb altres persones ens tinguin intrigats. I pel que sembla, aquesta noia ho tenia molt clar.
ResponEliminaBon relat, Carme!!
Aferradetes dolces :)
Gràcies, lluneta, una abraçadeta molt llarga!
Eliminala força de la convicció
ResponEliminaEs veu que sí!
EliminaDiuen que els pols oposats s'atreuen, en aquest cas va ser ben bé així...Ben segur que devia ser l'avi de la nena, el pintor el què passa li devia semblar impossible que en aquells temps, l'àvia pogués tenir una relliscada, però si hi ha tantes evidències...
ResponEliminaPetonets, Carme.
Petonets, M Roser!
EliminaMoltes vegades, les coses no són tan clares com poden semblar ni semblen tan clares com són, I les relacions familiars, no tenen perquè ser-ne una excepció.
ResponEliminaLes relacions familiars, precisament, són una de les coses més complicades del món, Mc!
EliminaSe m'ha fet curt. El torno a llegir per tornar-lo a gaudir.
ResponEliminaGràcies, Mònica!!!
EliminaQuantes històries com aquesta deuen haver-hi! Molt ben imaginat i escrit, Carme
ResponEliminaSegur que moltes, Loreto... Gràcies!
EliminaEstic amb la rosseta i penso que el pintor és l'avi. Els seus costums bohemis els va traslladar a la néta.
ResponEliminaTotalment d'acord amb la néta i amb tu.
EliminaSi haguera eixit el pintor en el quadre —com has fet tu en algun dels teus— faria una comprovació visual, així he de fiar-me dels indicis.
ResponEliminaHe, he, he... home, Jp, la paraula de la néta, no et val? ;D
EliminaÉs clar que era l'avi de veritat! Què importa la genètica quan qui exerceix d'avi és la persona que estimem. No no ha prou amb el parentiu per ostentar aquesta figura tan estimada per la canalla, s'ha d'aportar moltes coses que segur que el vell pintor aportava.
ResponEliminaUn gran comentari, XeXu! quanta raó que tens... el vell pintor devia ser un avi genial, segur! ;)
EliminaM'he fet un bon embolic, si no torno a començar i dibuixo l'arbre genealògic semblarà que estic llegint un conte rus.
ResponEliminaUix, Rafel... No pensava que era tan complicat... ;)
ResponEliminaDoncs jo, per portar la contrària, diré que no, que no era l'avi "biològic"... el que passa és que penso com en XEXU, que no fos el biològic no vol dir que no fos el "de veritat" ;-))
ResponEliminaNo hi ha res que demostri una teoria o l'altra, per tant cadscú amb la seva...
EliminaSembla quecla néta recorda lleugerament el seu avi, però a,b molt de carinyo i finalment això és el que compta... Era el seu avi "de veritat" perquè era el que s estimava.
No sempre les coses son com semblen o com alguns volem que siguin...
ResponEliminaDe totes maneres que més dona si és l'avi i el pare biològic o no, el que conte és el sentiment d'ell envers elles i d'elles per ell, les qüestions de sang a qui son secundaries
Petonets!
Doncs sí... ben bé així! Petonassos, bruixeta...
EliminaL'important són les vivències i no tant el parentiu.
ResponEliminaSuposo que sí, però ella estava convençuda que era el seu avi biològic...
EliminaEstic amb els que opinen que els llaços que més uneixen són els sentiments i les vivències, més que els de la sang.
ResponEliminaBon relat, Carme.
La néta no se'n recordava massade l'avi, tot just lleugerament i precisament volia acabar-se de lligar a ell, pensant que els unien llaços de sang... O llaços de les dues menes, per dir-ho així.
EliminaBona nit, Glòria...
Les aparences enganyen. El pintor i la mare de la nena, ja es coneixien i bé. Ella no el deixa solt perquè li agraden molt les joves. Per això està a la platja, no es fia que no es propase amb la noia sensual que està dempeus.
ResponEliminaAlfonso... Has captat molt bé aquesta història i aquests personatges... He, he, he... Gràcies!
Elimina