dijous, 28 de febrer del 2013

Si fossis un mot



Si fossis  un mot...

Series  un adjectiu que pot  canviar  el punt de vista només  de dir-lo. Que canvia el color i el dolor de cada substantiu  i de cada instant.  Canvia la  intensitat de cada objecte  i el valor que tothom li dóna.  Un adjectiu com un mag  fet paraula. Que sap  convertir la realitat  en una mena de festa  constant,  però si no  ho  aconsegueix   fuig  d'ella,  deixant  enrere  tot  aquell que no vol seguir.

Un adjectiu que sap convertit el temps en eternitat i els límits  estrets  en  tanques  d'arbusts  i de flors  d'un podat  estèticament  perfecte. Un adjectiu  que no es  qüestiona,  simplement  afegeix  i qualifica.  Un adjectiu  positiu,   en el sentit  de graus de  l'adjectiu  (ni comparatiu, ni superlatiu,  sinó  del tot  natural i  ponderat)  i  positiu  perquè  tu el saps  triar  molt  bé,  d'entre  els  més  bells.

47 comentaris:

  1. Qui en fos sabedor, d'aquest adjectiu amb tant de poder sobrenatural...! Però no sóc cap mot...
    Una abraçada, Carme!

    ResponElimina
    Respostes
    1. :) jo tampoc sóc cap mot, però si ho fos seria un substantiu. Em pensaré poc a poc quin mot series tu...

      Una abraçada de mot a mot...

      Elimina
  2. Però compte, que els adjectius modelen els noms, però tan per bé com per mal...

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que sí! per bé i per mal... XeXu ben bé així!

      Elimina
  3. M'agrada moltíssim, la imatge i el text poètic. Barrejar lingüística i poesia sol tenir molt bons resultats. L'adjectiu de Pla, l'adjectiu que és més que un atribut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Helena. Assajo maneres de fer descripcions de les persones diferents, amb la sèrie "si fossis". Fa un parell de die s una amig a em va demanar que li escrivís un si fossis. Jo dic que amb un no n'hi ha prou, se'n necessiten uns quants per descriure diferents aspectes de la persona.

      Elimina
  4. Ui, Carmeta, gairebé m'ha enlluernat el teu post d'avui...Quanta llum que té aquest adjectiu!
    Penso que un nom és important, però l'adjectiu molt més, perquè el pot transformar en el que vols que sigui, en com t'agrada més...i el pots anar canviant segons les circumstàncies.
    Petonets lluminosos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'adjectiu segur que és més important, no en tinc cap dubte.

      Petonets, guapa!!!

      Elimina
  5. M'agraden els adjectius, de sempre. Sense ells el substantiu només és això, substància. Però com és aquesta substància? Ai, si no fos pels adjectius...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ah! si no fos pels adjectius els matisos a fer punyetes...

      Elimina
  6. m'has fet anar a buscar el segon cognom de la joana raspall, pensant que potser seria un adjectiu...
    i he trobat la joana raspall... juanola :)
    no sé si ho has escrit per això, ni si "juanola" comptaria com adjectiu, però sentint-la com recita els poemes i com explica les coses que fa i com ho pronuncia tot, tan entranyable i màgica, potser sí que ho podria ser: "joana... raspall juanola": "poeta contra la tos, aclareix la veu i refresca la boca".

    m'agrada molt este dibuix que has fet, com un recull d'aquelles línies i formes amb què omplim racons de paper mentre tenim lo pensament als núvols. i també l'escrit, més que per l'adjectiu per com tu l'escrius.



    ResponElimina
    Respostes
    1. he, he, he... el post per la Joana Raspall, demà.

      M'encanta el teu eslògan de la Joana: "joana... raspall juanola": "poeta contra la tos, aclareix la veu i refresca la boca". és genial!!!

      Gràcies, iruneta... m'agrada que t'agradi... petonassos

      Elimina
  7. triem només els bons i deixem els dolents a banda........un dibuix genial!!!

    ResponElimina
  8. Quan t'escric, ho saps, em surt dir-te bonica.
    Carme bonica.
    Ara hi pensat i bonica és un adjectiu.
    I quan el dic lligat al teu nom, aquest adjectiu se'm representa com una serpentina de colors que es mou fent ziga-zagas i que fa soroll de picarols.
    I ara no se si l'adjectiu ha qualificat el nom o més aviat crec en el teu cas ets tu qui ha omplert de significat l'adjectiu i li has donat tot el contingut

    Bona nit Carme bonica

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mònica, dolceta... dolceta també és un adjectiu i és el millor que he sabut trobar, després del teu comentari. I em quedo curta.

      Bona nit, Mònica i moltíssimes gràcies, dolceta.

      Elimina
  9. El pitjor és ser un pronom feble i que la gent passe de tu. Un adjectiu està molt bé.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó un adjectiu està molt i molt bé.

      Elimina
    2. a veure si algun dia escrius alguna cosa dedicada als pronoms febles, carme... alguna cosa per dir-los que ningú som "lo pitjor", encara que a vegades mos poguéssem sentir així.

      Elimina
    3. Els pronoms febles pobrets, és cert que la gent passa d'ells, però per contra tenen altres persones que ens els estimem molt. Suposo que això els deu compensar de la seva mala sort.

      Un dia escriure alguna cosa dedicada als pronoms febles. Petitons i bufons.

      Elimina
    4. Doncs jo penso que els pronoms febles no ho són tant com el seu nom diu. Tenen una personalitat molt carismàtica. I de fet ens porten a molts de corcoll!

      Elimina
    5. Ja vaig recollint "informació" i opinions sobre els pronoms febles... pel meu escrit ;) Gràcies!

      Elimina
  10. Aquest magnífic dibuix és teu ho ha sortit de la xarxa? Ho dic perquè el trobo IMPRESSIONANT i diria que sí, que ha de ser teu, però no va signat!! Signa'l!!! Que no te'l prenguin!!

    Per cert... un adjectiu superlatiu, sense cap mena de dubte :-DDD

    ResponElimina
    Respostes
    1. És meu, és meu. Ara vaig i el firmo... és un full DIN A 4 que ja el tinc plegat pel mig i apunt de llençar... només el volia per il·lustrar aquest post, no pensava guardar-lo.

      Superlatiu... quina bona idea... :DDDD

      Elimina
    2. Què vol dir "a punt de llençar-lo"???? Tu no vas veure el meu post sobre els dibuixets aquests abstractes? Hi ha autèntiques obres d'art! Doncs el teu és ben maco!!... A la carpeta pel MUSEU Rosanas!! On s'és vist tirant material???

      Hehehe m'ha agradat dir-li superlatiu ;-))))))

      Elimina
  11. L'adjectiu vesteix el nom. Tot nom que s'aprecii n'ha de tenir tres, pel cap baix.
    Exemple: el teu dibuix acolorit, divertit, espectacular...
    Me'n surten més, però no em vull fer pesada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si tu fossis un nom en tindries com a mínim una dotzena!!!

      Elimina
  12. Els adjectius ho poden transformar tot. De vegades, xò, no en fem un bon ús. X sort, estic conveçuda que tu si que en saps fer-ne bon.

    Per cert, aquest dibuix el vas fer el dia de feina sense feina? és xulíssim!

    ResponElimina
  13. Sí, el vaig fer el dia sense feina! :)

    ResponElimina
  14. Si fossis un mot ... un adjectiu. Series: divertida, graciosa, bella, amable, intel · ligent, romàntica, modesta, alegre, delicada, meravellosa, simpàtica, enamorada, carinyósa, elegant, llesta, feliç, honesta, increïble ... única.

    Bona nit Carme :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Pere... Si fossin un mot, series un substantiu, més concretament el substantiu "regal". Un mot que porta dins la capacitat meravellosa de fer somriure. Un regal preciós i ben embolicat en paraules boniques.

      Gràcies pel teu regal.

      Elimina
  15. Molt maco, el dibuix i l'escrit. El puc fer servir a l'escola? A vegades m'agrada jugar amb els nens. I també m'ha semblat molt suggerent el preguntar-se què series si fossis mot. Jo segurament seria verb, perquè no puc estar quieta, sempre barrinant, sempre acció. I trobo que tot i ser una mica cansat, ser verb no està malament, oi?

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un plaer que el facis servir a l'escola si et serveix. M'he enganxat a intentar descripcions especials... vaig fent proves.

      Ser verb no està gens malament. Una amiga em va demanar un si fossis per a ella i me'l vaig pensant si fos un mot seria un verb... com tu.

      Elimina
  16. Si fossis un mot, series un poema ple d'adjectius per fer-lo més sonor.

    ResponElimina
  17. N'hi ha que diuen que un adjectiu no és res sense un nom al davant però no s'adonen que hi ha molts noms que no són res sense un adjectiu al darrere. :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. :-) M'agrada aquest punt de vista, els noms necessiten adjectius, tant com els adjectius necessiten noms.

      Elimina
  18. Ara no tinc prous adjectius per expressar-me, m'encanta aquesta comparació que fas entre la llengua i l'art (defecte de professió). Els adjectius són la pintura de la llengua!
    Bon dia, Carme :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Sílvia. Que tinguis molt bon dia, tu també.

      Elimina
  19. molt original carme aquesta comparació de la persona amb l'adjectiu, ben segur que aquell a qui has descrit ha d'estar ben content/a perquè es nota que valores molt totes les seves qualitats

    abraçades
    joan

    ResponElimina
  20. Si fossis un mot series AMIGA, sense adjectius.

    Bessets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Espero que et creguis que no faig broma, ni m'ho prenc a la lleugera, si et dic que de totes les paraules ha s triat la que més m'agrada identificar-me. Hi ha tantes coses que fem o que som per obligació, per responsabilitat, perquè cal fer-ho... i ser amiga és llibertat. Ser-hi perquè vols i perquè t'agrada, ser-hi perquè et volen que hi siguis.

      La millor paraula, lluneta, la millor. Un regal ets tu també!

      Elimina
  21. Si fossis un mot contindries la conjugació del millor dels verbs: estimació.
    Avui paraules i traços són com les llums de neó que impressionen i atrauen la mirada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs com a conjugació, també m'has encertat la preferida... conjugar tots els temps i les persones del verb estimar, m'encanta.

      Elimina
  22. que maco Carme! L'adjectiu il·lustrat. :D Hi ha adjectius que fan mal perquè etiqueten a les persones sense caldre, però n'hi ha d'altres que et fan sentir bé i content.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hi ha adjectius que fan sentir molt bé. Gràcies, Alba!

      Elimina

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Podeu agafar imatges del meu blog, esmentant d'on les heu tret i mantenint el nom.

Protected by Copyscape Plagiarism Scanner

Quant fa que col·lecciono moments - des del 13 de maig 2007

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Regal de l'Anton.

Regal  de l'Anton.
Gràcies

Centenari Màrius Torres

Centenari Màrius Torres
30 d'agost 2010

Joc de El gabinet del Doctor Caligari