Molt sovint utilitzem les generalitzacions per ser més convincents en allò que diem.
Les paraules, sempre, mai, tothom, ningú, tot, res... s'utilitzen sovint inadequadament.
A vegades es pretèn simplement convèncer, però sovint també tenen efectes dolents per a les persones.
"Sempre s'ha fet així" "Sempre fas igual!"
"Tothom hi va" "Ningú no acceptaria una cosa així"
No negaré pas que les frases són més impactants si les generalitem i els donem aquest tipus de contundència, el problema és que, poques vegades, aquestes frases són veritat. Totes les frases d'aquí dalt es podrien canviar per dir les coses de manera més exacta.
Quan diem "Sempre s'ha fet així" generalment volem dir que nosaltres ho hem vist fer així, que nosaltres acostumem a fer-ho així...
Quan diem "Sempre fas igual" volem dir que sovint o que moltes vegades fas això que acabes de fer, moltes més vegades de les que voldríem, això sí! I per això ens sembla que és "sempre"
"Tothom hi va" vol dir que hi va molta gent o prou gent perquè nosaltres també tinguem interès en anar-hi.
Però m'interessa portar-ho al pla personal. Amb nosaltres mateixos sovint generalitzem excessivament i no ens fem cap favor.
"Tot ho faig malament" "Sóc incapaç de fer res bé" "No em surt res bé" ho diem alguns cops quan tot just si ens han sortit un parell o tres de coses malament, o alguns cops ho diem a la primera que ens surt malament. I aquesta frase ja desanima. Potse r quan més necessitaríem animar-nos i agafar confiança en nosaltres mateixos.
Sovint em trobo davant de persones que m'expliquen com se senten i fan un munt de generalitzacions, que jo miro de desmuntar a base de preguntes concretes... i aleshores intento refer la formulació d'una manera no tant generalitzada. A vegades, aquestes persones es sorprenen en veure que la nova formulació és molt més exacta i molt menys negativa que la que ells feien al començament.
Una altra manera de generalitzar és parlar en plural en comptes de parlar en singular. "Els homes..." "Les dones... "quan volem parlar només d'un home o d'una dona en concret.
Una vegada, en un acte festiu on hi havia molta gent, un xiquet d'uns quatre o cinc anys demanava a sa mare un globus. L'argument que utilitzava era: "Tots tenen un globus"; vaja, imagineu la tonadeta amb una càrrega de dolçor d'aquelles que convencen les mares -i ací utilitze jo també el plural col·lectiu-. Bé, jo mirava i per damunt de la munió de caps de la gentada només veia un parell o tre de globus més.
ResponEliminaPotser que aquesta forma d'utilitzar el col·lectiu ja l'aprenem des de petits perquè ens dóna resultat.
Salut i Terra
S'ha d'afegir aquí el nostre tremendisme i la nostra capacitat d'exageració. Generalitzem, però perquè tot el que ens envolta ens sembla el més important i impactant. Una cosa dolenta és la més dolenta de totes. Ens omplim la boca amb afirmacions categòriques, em sembla que ningú se'n salva, però només ens cal parar un moment a pensar per veure que no estem sent justos amb la situació. De vegades també ens cal una empenteta per veure-ho, és clar.
ResponEliminaGeneralitzar al parlar sobre un tema, és una manera de fer que em molesta molt quan ho sento d'alguna persona!!
ResponEliminaGairebé sempre ho sento per destacar negativitat (potser el mateix si fos per parlar de coses positives igual no me n'adonaria).
Molt bones aquestes apreciacions que fas sobre el llenguatge!!...I aquestes en concret penso que totes van dirigides a veure-ho tot amb més positivitat, no cal que ens ho inventem, existeix i bona falta fa que ens n'adone'm.
Molt bona aquesta reflexió que has plantejat, per començar el dia!!
Una abraçada.
Aaaai!! Aquest m'agrada molt!! que jo sóc experta en desmuntar generalitzacions... Això si que se'm dóna bé ;-))
ResponEliminaHi ha persones que, perquè estan cansades, perquè l'estrès de la feina els aclapara... per la causa que sigui, tenen tendències a veure-ho tot d'una forma pessimista...
Jo penso que quan algú em diu "és que tot em surt malament" en el fons m'està dient "si us plau, recordem coses que m'hagin sortit bé"... i si ho faig, funciona i s'animen :-))
Hi ha una cosa que potser hi està una mica relacionada, que són les exageracions...
ResponElimina"No hi ha cosa que em molesti més que aquests cops de porta que dóna el veí quan surt de casa"
Aquesta la faig jo jajaja cada vegada que una cosa m'empipa, per poc important que sigui... "és que no hi ha cosa que em molesti més que..."
:-))
Moltes vegades exagerem perquè ens facin cas.
ResponEliminaSalut!
No hem de generalitzar, perquè ens equivocarem. I quan generalitzem, si no ho podem evitar, hem d'avisar que ho estem fent o que en tenim la intenció.
ResponElimina*Sànset*
En realitat totes les generalitzacions són equívoques , ni dues gotes d'aigua són iguals..
ResponEliminai el llenguatge com ja sabem ens para trampes..
Depén de la situació i el moment posem més èmfasi en les paraules per aconseguir el que realment volem
ResponEliminaHola guapa!
ResponEliminaM'encanta aquesta secció.
Jo penso que moltes vegades generalitzem perquè volem que la nostra opinió sigui rebuda com a absoluta.
M'agrada el comentari de l'Assumpta quan diu que busca què li estan dient realment quan algú li parla amb generalitzacions.
"Sempre s'ha fet així" jo interpreto un "no ho sé fer d'una altra manera!"
"Sempre fas igual": "no m'agrada com ho fas"
"Tothom hi va": "hi vull anar"
"ningú no acceptaria una cosa així": "jo no ho accepto"
Però amb les frases "tot ho faig malament" o "res em surt bé" penso que es diuen esperant ànims i recolzament.
1 abraçada!
controlar això en diuen PNL no?
ResponEliminaLes generalitzacions no són bones, ens allunyen del problema present.
quanta raó tens!
ResponElimina(en tens molta, però no tota, ep!, no generalitzem) ;)
La manera en què utilitzem el llenguatge configura realitats i estableix criteris...Llegint les diferents frases que ens mostres, m'adono de la importància de tenir cura en la manera d'expressar-nos.
ResponEliminaPel que fa a les expressions que avui dia haurien de considerar-se obsoletes, crec que hauríem de fer l'esforç d'erradicar-les...La marca de l'esclau és parlar la mateixa llengua que l'amo...
De fet , Carme, darrere de les generalitzacions que fem en el llenguatge el més fotut és que les fem amb el pensament ....costa molt de vegades no caure en les generalitzacions...però és un plaer anar-les desmuntant quan en som conscients ....
ResponEliminaSempre fas igual és una frase que la meva dona em repeteix tot sovint.
ResponEliminaSer constant és una virtut, oi? :)
Jo en faig servir moltes d'aquestes frases. Fins i tot n'estic cansada...
ResponEliminaMiraré de variar. Paraula!
Generalitzem per a no particularitzar.
ResponEliminaI això és per ignorància o vergonya d'expressar el que sabem o sentim.
Bé .. no sé si s'ha entès res del que volia dir però és igual.
Que tinguis un molt bon final de tarda Carme.
Generalitzacions i retòrica, potser tindríem que posar més atenció en el que volem dir, abans de xerrar sense sentit.
ResponEliminaUn post interessant i que convida a la reflexió. ^_^
Trobo molt encertades les interpretacions que fas d'aquestes generalitzacions, i també les de l'Assumpta. Jo diria que ens costa sortir de nosaltres mateixos, ens costa prendre perspectiva i interpretem els sentiments dels altres sota el nostra prisma. Això ens impedeix escoltar i tenir empatia. Tampoc prenem perspectiva per sortir del moment present quan ens flagel·lem amb "Tot ho faig malament", "no me'n surto [mai]", etc.
ResponEliminaJa et ben asseguro, Francesc que sí que l'aprenem de ben petits i sovint dóna resultat, però fins a unc ert punt, si ens passem, pot ser comtraproduent.
ResponEliminaXexu, tens raó una mica de reflexió amb empenteta o sense ens va molt bé per evitar d'exagerar.
Montse, sí que a vegades molesta, per exagerat i per fals i per injust... si és en positiu no fa tant mal.
Farien falta moltes Assumptes, que ens anessin recordant les coses que ens han sortit bé! Gràcies guapa! I sí aquest tipus d'exageracions tene molt de generalització o s'assemblen.
Montse, tens raó, i el pitjor de tot és que a vegade s funciona i aleshores exagerem cada cop més i al final sens e saber perquè deixa de funcionar... simplement n'hem fet un gra massa.
Sànset, jo m'hi trobo molt d cops que generalitzo massa i me n'adono i aviso "Ja sé que no es pot generalitzar..." i aleshores filo una mica més prim.
Trampes del llenguatge, lolota, i tant!
Garbí, si ho sabem utilitzar bé, no deixa de ser una eina! però alguns cops fa més mal que bé.
Molt bé, filadora, les teve s versions són molt encertades! :) Petonets.
Exacte, estrip, PNL! Molt bé!
Arare, gràcies, un joc d'idees molt encertat! ;) Petonets que naveguen...
Pilar, jo també trobo important tenir cura del llenguatge. Gràcies guapa!
Elvira, aquest que apunte s tu és el problema real. El pensament i el llenguatge es potencien l'un a l'altre, si ho diem així ho creurem així.
Je, je, je... Óscar! Ser constant en el teu bon humor és una virtut sense cap dubte. Li fas llegir el meu post? ;)
Anna, doncs mira, si en tens ganes... per què no canviar una mica?
Pere, t'he entès perfectament. Crec que ho has explicat molt bé i en molt poques paraules! Gràcies, em sembla una bona aportació.
Gràcies, Perdició!
Gràcies pel teu comentari, Llaudal, com una mena de resul o conclusió.
hehehe Em fa molta gràcia perquè un professor ens ho va comentar al postgrau de correcció lingüística que vaig fer. Una generalització moooooolt típica, i que com que treballo amb la llengua he sentit moltes vegades, és allò de l'«Això no ho diu ningú» o «Això ho diu tothom», en català. La meva resposta és: «N'estàs segur que no ho diu cap (o ho diu cadascun) dels 11 milions de parlants del català que hi ha? Has parlat amb cadascun d'ells?»
ResponEliminaCrec que en aquests casos, com diu en Pere, generalitzem per ignorància. I si ningú no ens contradiu, quedem ben contents! :/
Molt bona aportació, Núr! Els teus exemples estan molt bé!
ResponEliminaGràcies, un petó!
M'ha encantat aquest post, Carme, perque les generalitzacions són una de les coses que més miro d'evitar (tot i que de vegads hi caïc; de vegades, fins i tot, diria que és impossible no fer-ho). Però el punt de vista que exposes és molt interessant.
ResponElimina