Copiada de la portada de la revista Les Garrotxes |
Se m'havia acudit buscar refranys sobre les cols... Vosaltres en sabeu algun?
Com que sou uns cracks... de seguida heu trobat paraules de recanvi... Gràcies Mònica!!!
Gràcies Gerònima.
En el cistell us porto,
a casa la mestressa,
que si cols no li porto,
segur que hi haurà fressa.
Que demà n'hi ha una colla,
pels que ha d'omplir bé l'olla.
I com que és de la Cerdanya,
se li ha posat al cap,
amb all i cansalada ,
fer-la amb un bon trinxat.
Bon profit
................................................................................Mònica Massó
- Saber fer de tot menys cols bullides
- Cols i faves robades, surten cares
- ...............................................................................Carme
- A qui no vol cols, dos plats.
- Al pagès doneu-li cols.
- Alabeu-vos cols, que hi ha naps a l'olla.
- Cada cosa a són temps, naps i cols a l'advent.
- Cols i bledes tots el els dies?. Al cul me les fums bullides.
- Per l'Advent, naps i cols a trencadents.
- Qui fa cols pel juliol en menja quan vol.
- Qui no vol cols , dos plats.
- Si al teu marit vols mal en gran, dóna-li cols per Sant Joan.
- Si estimes el teu galant, no li dones cols per Sant Joan
- Si vols bé al marit teu, dóna-li cols per Sant Andreu.
- Si vols naps i plantes cols no colliràs pas fesols.
- Tant se valen naps com cols.
- ..................................................................................Gerònima
- Gener ja ha arribat
- i amb la col gebrada
- farem un bon trinxat.
- ......................................................................................Montse
- Al vespre els homes, com un sopar de cols
són molt pesats, boteixen i no ... dorms. - ...........................................................................................Pere
- Trumfos i cols, què dimoni vols?
- Cols i dona, a tota hora és bona.
- Entre col i col, tomàquet!
- Cols sense oli, que se les mengi el dimoni.
- ..........................................................................Laura T Marcel
- Sota la col, canta el poeta
- .........................................................................................Sílvia
- La col i la carabassa empudeguen tota la casa.
- Col de gener, bona com el corder.
- .....................................................................................JpMerch
- Si vols tenir bona col, planta-la pel juliol.
- A Montserrat, col i nap i a Monistrol, nap i col.
- Juny, juliol i agost, ni dona, ni col, ni most.
- Cada dia carn embafa, cada dia cols amarguen.
- Barrejar cols, amb caragols.
......................................................................................M Roser
- Omple el cistell de cols i tindràs tot el vols
- Cols i cistells són nous i són vells!
- No diguis col fins que no estiguin al cistell!
- Val més cols al cistells que calbots al clatell
- ...................................................................................................Elfreelang
- Entre col i col lletuga
- ..................................................................................................Rafel
Ingredients per a 4 persones:
(2 farcells perhom)
8 tallades de llom de mig dit de gruix
1 col arrissada (“borratxona”)
2 botifarrons
8 trossets petits (com una avellana) de sobrassada
2 cebes mitjanes
2 tomàtigues de ramellet (o 3 cullerades de tomàtiga triturada natural)
200 g d’esclata-sangs (o rovellons de llauna)
una grapada de pinyons
una grapada de panses sense pinyols
1/2 copa de brandi
2 culleradetes de farina de blat de les Índies (Maizena)
oli d’oliva per fregir
sal
pebre bo
1 fulla de llorer
Preparació:
Primer de tot, separau les fulles de la col, eliminau-ne el nervi central amb un ganivet, netejau-les davall l’aixeta i escaldau-les (feu-les bullir durant 1 minut). Posau-les totd’una a degotar dins un colador.
Netejau els esclata-sangs amb un pinzell de cuina o amb un pedaç (si són de llauna, deixau-los degotar dins un colador) i tallau-los en trinxes.
Posau les panses en remull dins el brandi.
Pelau les cebes i trinxau-les molt fines. Ratllau les tomàtigues.
Salpebrau les tallades de llom. Tallau els botifarrons en rodanxes.
Posau al foc una pella amb una cullerada d’oli i coeu lleugerament les tallades de llom per ambdues cares, només perquè prenguin color.
Per fer cada paquet, col·locau una o dues fulles de col, enmig, una tallada de llom amb dues rodanxes de botifarró i un trosset de sobrassada. Embolicau-ho amb la col i lligau el paquet amb fil d’empalomar.
En tenir tots els paquets fets, sofregiu-los dins una pella de parets altes perquè prenguin color i reservau-los.
Posau una olla al foc amb aigua abundant i quan bulli, abaixau el foc al mínim i manteniu-la al foc.
Dins el mateix oli que heu fregit els paquets de col, sofregiu els esclata-sangs i reservau-los. Dins el mateix oli (si és necessari, afegiu-ne un poc), al mínim i tapat, sofregiu la ceba trinxada i salpebrada fins que sigui transparent. Incorporau-hi ara la tomàtiga i apujau una mica el foc. Quan la tomàtiga sigui brillant, afegiu aigua bullent de l’olla dins la pella fins omplir-la fins a la meitat de la seva capacitat. Feu bullir el conjunt a foc mitjà durant mitja hora. Ara, passau aquesta salsa pel passapurés (opcional) perquè quedi ben fina i passau la salsa a una greixonera. Col·locau-hi els paquets de col, els esclata-sangs, la fulla de llorer, els pinyons i les panses amb el brandi i feis-ho bullir al mínim durant 30 minuts més. Comprovau el punt de sal i afegiu-ne si cal.
Per espessir la salsa, abocau-ne un poc dins una tassa, afegiu-hi la maizena i deixau-ho reposar cinc minuts. Després, remenau bé amb una cullereta fins que es dissolgui completament la maizena. Abocau aquesta preparació dins la greixonera , mirant que quedi ben repartida. Feis bullir el conjunt cinc minuts més. Veureu que la salsa agafa més cos. Ara ja podeu apartar la greixonera del foc.
Nota:
Podeu acompanyar el plat de patates fregides a cantonets, però no és necessari. Un poc de pa moreno és suficient. És un plat que es pot preparar d’un dia per l’altre i personalment, trobo que és molt millor l’endemà.
Bon profit! :)
Aferradetes.
(2 farcells perhom)
8 tallades de llom de mig dit de gruix
1 col arrissada (“borratxona”)
2 botifarrons
8 trossets petits (com una avellana) de sobrassada
2 cebes mitjanes
2 tomàtigues de ramellet (o 3 cullerades de tomàtiga triturada natural)
200 g d’esclata-sangs (o rovellons de llauna)
una grapada de pinyons
una grapada de panses sense pinyols
1/2 copa de brandi
2 culleradetes de farina de blat de les Índies (Maizena)
oli d’oliva per fregir
sal
pebre bo
1 fulla de llorer
Preparació:
Primer de tot, separau les fulles de la col, eliminau-ne el nervi central amb un ganivet, netejau-les davall l’aixeta i escaldau-les (feu-les bullir durant 1 minut). Posau-les totd’una a degotar dins un colador.
Netejau els esclata-sangs amb un pinzell de cuina o amb un pedaç (si són de llauna, deixau-los degotar dins un colador) i tallau-los en trinxes.
Posau les panses en remull dins el brandi.
Pelau les cebes i trinxau-les molt fines. Ratllau les tomàtigues.
Salpebrau les tallades de llom. Tallau els botifarrons en rodanxes.
Posau al foc una pella amb una cullerada d’oli i coeu lleugerament les tallades de llom per ambdues cares, només perquè prenguin color.
Per fer cada paquet, col·locau una o dues fulles de col, enmig, una tallada de llom amb dues rodanxes de botifarró i un trosset de sobrassada. Embolicau-ho amb la col i lligau el paquet amb fil d’empalomar.
En tenir tots els paquets fets, sofregiu-los dins una pella de parets altes perquè prenguin color i reservau-los.
Posau una olla al foc amb aigua abundant i quan bulli, abaixau el foc al mínim i manteniu-la al foc.
Dins el mateix oli que heu fregit els paquets de col, sofregiu els esclata-sangs i reservau-los. Dins el mateix oli (si és necessari, afegiu-ne un poc), al mínim i tapat, sofregiu la ceba trinxada i salpebrada fins que sigui transparent. Incorporau-hi ara la tomàtiga i apujau una mica el foc. Quan la tomàtiga sigui brillant, afegiu aigua bullent de l’olla dins la pella fins omplir-la fins a la meitat de la seva capacitat. Feu bullir el conjunt a foc mitjà durant mitja hora. Ara, passau aquesta salsa pel passapurés (opcional) perquè quedi ben fina i passau la salsa a una greixonera. Col·locau-hi els paquets de col, els esclata-sangs, la fulla de llorer, els pinyons i les panses amb el brandi i feis-ho bullir al mínim durant 30 minuts més. Comprovau el punt de sal i afegiu-ne si cal.
Per espessir la salsa, abocau-ne un poc dins una tassa, afegiu-hi la maizena i deixau-ho reposar cinc minuts. Després, remenau bé amb una cullereta fins que es dissolgui completament la maizena. Abocau aquesta preparació dins la greixonera , mirant que quedi ben repartida. Feis bullir el conjunt cinc minuts més. Veureu que la salsa agafa més cos. Ara ja podeu apartar la greixonera del foc.
Nota:
Podeu acompanyar el plat de patates fregides a cantonets, però no és necessari. Un poc de pa moreno és suficient. És un plat que es pot preparar d’un dia per l’altre i personalment, trobo que és molt millor l’endemà.
Bon profit! :)
Aferradetes.
El dibuix fantàstic! i mira què he trobat!
ResponEliminaA qui no vol cols, dos plats.
Al pagès doneu-li cols.
Alabeu-vos cols, que hi ha naps a l'olla.
Cada cosa a són temps, naps i cols a l'advent.
Cols i bledes tots el els dies?. Al cul me les fums bullides.
Per l'Advent, naps i cols a trencadents.
Qui fa cols pel juliol en menja quan vol.
Qui no vol cols , dos plats.
Si al teu marit vols mal en gran, dóna-li cols per Sant Joan.
Si estimes el teu galant, no li dones cols per Sant Joan
Si vols bé al marit teu, dóna-li cols per Sant Andreu.
Si vols naps i plantes cols no colliràs pas fesols.
Tant se valen naps com cols.
pd. buscaré quan és Sant Andreu! je je je!
Ostres!!! Gerònima, quina colla!!!!
EliminaSant Andreu és pel Novembre, no és advent però s'hi acosta...
Gràcies, preciosa, m'ha agradat molt saber tants refranys!!!
Impressionant el recull de Gerònima. Jo hi he pensat una estona però no m'ha vingut al cap cap refrany que parli de cols (ni nou ni aquests que ja s'han dit) així que em sap greu no poder ajudar-te. Una mica com dius tu, m'ha fet goig el teu dibuix però no n'he sabut que dir. :-)
ResponElimina:-) Coincidim doncs, un cop més Mc!!! :P
EliminaNo sé cap dita amb 'cols', ja saps que per això has d'anar a preguntar en Víctor Pàmies. El que em sorprèn és que a tu et faltin les paraules! Però a veure, colla de desaprensius que comentareu després de mi i que sabeu fer poemes, voleu fer el favor d'ajudar la Carme i fer alguns versos sobre aquesta pintura tan ben representada?? Alguna cosa sobre esforç, sobre treballar la terra, no sé! Gràcies!
ResponEliminaXeXu!!! quina manera és aquesta de tractar els meus poetes???? :DDDD
EliminaSí, noiet, tenia un dia encallat... no em sortia res...
Ara que veig que ha funcionat ràpid, eh? Gràcies!!!
Tinc una memòria lamentable. Ara he recordat la meva crida i he vingut a veure què. Veig que les meves paraules van fer efecte, hehehe. Ja està bé home, als teus poetes també se'ls ha d'esperonar, ja veus com reaccionen! Ja ho saps, a disposar, eh!
EliminaAquesta aquarel.la tan bonica,quedaria preciosa penjada al menjador d'una casa de pagès. A mi m'agrada la col feta a l'estil del trixat de la cerdanya. Ideal a l'hivern.
ResponEliminaFrase feta: tant fer naps com cols.
Bona tarda de divendres
Ui!!! a mi també m'agrada molt el trinxat!!!
EliminaXexu, amb el permís de la Carme:
ResponEliminaEn el cistell us porto,
a casa la mestressa,
que si cols no li porto,
segur que hi haurà fressa.
Que demà n'hi ha una colla,
pels que ha d'omplir bé l'olla.
I com que és de la Cerdanya,
se li ha posat al cap,
amb all i cansalada ,
fer-la amb un bon trinxat.
Bon profit
Genial i divertit!!! Gràcies, preciosa, avui m'heu fet el post...
EliminaGener ja ha arribat
ResponEliminai amb la col gebrada
farem un bon trinxat.
Gràcies, Montse tu, sempre també col·laboradora, total!!!
EliminaAra m'adono que l'he posat als refranys i és un poema, oi? no pas un refrany... però ho sembla!!!
Ostres jo només sabia el de “tant si val naps com cols”. Bona cullita de cols!
ResponEliminaUna abraçada
Aquesta terra és fèrtil, sempre es fan unes collites de versos i paraules que enamoren...
EliminaAl vespre els homes, com un sopar de cols
ResponEliminasón molt pesats, boteixen i no ... dorms.
Bona tarda Carme :)
Aquest refrany és "made in" Pere, oi? genial!!!
EliminaImpressionant. Jo no sabia ni un refrany amb cols! ( bé, l'últim sí)
ResponEliminaA mi també m'han impressionat!!!
EliminaA pagès hi ha una dita: Trumfos i cols, què dimoni vols?
ResponEliminaI buscant, buscant n'he trobat alguns que no tenen desperdici:
Cols i dona, a tota hora és bona.
Entre col i col, tomàquet!
Cols sense oli, que se les mengi el dimoni.
M'encanten totes... gràcies, Laura!!! Avui m'heu fet ben bé la feina!!!
EliminaXulíssim el dibuix i les aportacions posteriors. Bon any i bona retrobada, Carme, una abraçada.
ResponEliminaBon any i igualment bona retrobada... fins molt aviat per aquí els nostres barris. Una abraçada.
EliminaRecols! Quina bona collita que heu fet. No en sé cap més però diuen que "sota una col canta el poeta" :)
ResponEliminaL'afegeixo, Sílvia, doncs, jo no ho havia sentit a dir mai... però és maca!
EliminaNo en sé cap, de refrany de cols, però el dibuix m'agrada.
ResponEliminaGràcies, Noves Flors... bon cap de setmana!
EliminaUn efrany negatiu i un altre de positiu:
ResponEliminaLa col i la carabassa empudeguen tota la casa.
Col de gener, bona com el corder.
Ja hi ets!!! Moltes gràcies per la teva aportació... que és positiva sempre!!! :D
EliminaSi vols tenir bona col, planta-la pel juliol.
ResponEliminaA Montserrat, col i nap i a Monistrol, nap i col.
Juny, juliol i agost, ni dona, ni col, ni most.
Cada dia carn embafa, cada dia cols amarguen.
Barrejar cols, amb caragols.
Aquesta és la meva aportació.
Bona nit Carme.
Tu també hi ets M Roser! Moltísimes gràcies per una gran aportació de refranys...
EliminaBona nit!!!
ResponEliminaM'he llegit atentament els refranys de la Mª Roser -no podria ser altrament. A més, el primer poema m'ha fet venir gana!
Petons, des de El Far.
Un bon trinxat fa venir gana a qualsevol!!!
EliminaPetons, Jordi, cap al far...
Carai, si que tenen presència les cols a la nostra societat. Això que el gust de les cols, pse... M'encanta el dibuix i els colors de la camisa de l'home.
ResponEliminaHe, he, he... hi ha força gent que odia les cols... però no és el meu cas. Per a mi, aquest era un dibuix difícil... i no me'n vaig sortir malament. Gràcies!
EliminaSi t'abelleix copiar una foto és perquè sí que et transmet alguna cosa.... encara que després no sàpgigues que dir-ne! ;) Ptonets!
ResponEliminaAixò segur, alguna cosa em diu ella a mi... I jo no sé contestar-li.... Petonassos!!!
EliminaMarededeusinyor!!!! El que es pot dir de les cols... No en sabia cap del refranys, pero el trinxat m'agrada i el teu dibuix tb ;)
ResponEliminaBon cap de setmana Carme!!!
Gràcies, luna!!! Bon cap de setmana!!!
EliminaEm sembla que farem cols per dinar.....cols de gener bones com el corder, encara que jo discrepo. :-)
ResponEliminaJa veig que triar per triar, triaries el corder, eh? :D però les dues coses per dinar, fan un dinar complet...
EliminaL'únic que sé dir de les cols és que el meu pare sempre explicava que a ell de petit (imagineu, parlo dels "anys 20" del segle XX) les cols no li agradaven gens ni mica i deia "Les tols no'm galen"... però no li servia de massa, perquè n'havia de menjar igualment, pobret, tan bon nen que deuria ser :-)
ResponEliminaA molts nens no els agraden les cols, encara que siguin dels anys 20 del segle XX... segur que de gran ja li van agradar...
EliminaDoncs si vols que et sigui sincera, no ho sé, però diria (només "diria") que mai li van acabar de fer el pes :-))
Eliminasi em permets me l'invento val més cols al cistell que calbots al clatell! omple el cistell de cols i tindràs tot el vols
ResponEliminacols i cistells són nous i són vells!
No diguis col fins que no estiguin al cistell!
Elfree, et juro que m'has fet esclatar a riure.
EliminaTambé valen inventats, a mi m'encanta inventar refranys... i t'han sortit molt macos i divertits...
Víctor, on ets?
ResponEliminaAjuda'm.
Potser si que podria fer una volteta per aquí... a veure si aquests ja els té tots controlats... :)
EliminaUna abraçada, Jordi.
Com està tot dit, et deixo un plat típic d'aquí : LLOM amb COL
ResponEliminaIngredients per a 4 persones:
(2 farcells perhom)
8 tallades de llom de mig dit de gruix
1 col arrissada (“borratxona”)
2 botifarrons
8 trossets petits (com una avellana) de sobrassada
2 cebes mitjanes
2 tomàtigues de ramellet (o 3 cullerades de tomàtiga triturada natural)
200 g d’esclata-sangs (o rovellons de llauna)
una grapada de pinyons
una grapada de panses sense pinyols
1/2 copa de brandi
2 culleradetes de farina de blat de les Índies (Maizena)
oli d’oliva per fregir
sal
pebre bo
1 fulla de llorer
Preparació:
Primer de tot, separau les fulles de la col, eliminau-ne el nervi central amb un ganivet, netejau-les davall l’aixeta i escaldau-les (feu-les bullir durant 1 minut). Posau-les totd’una a degotar dins un colador.
Netejau els esclata-sangs amb un pinzell de cuina o amb un pedaç (si són de llauna, deixau-los degotar dins un colador) i tallau-los en trinxes.
Posau les panses en remull dins el brandi.
Pelau les cebes i trinxau-les molt fines. Ratllau les tomàtigues.
Salpebrau les tallades de llom. Tallau els botifarrons en rodanxes.
Posau al foc una pella amb una cullerada d’oli i coeu lleugerament les tallades de llom per ambdues cares, només perquè prenguin color.
Per fer cada paquet, col·locau una o dues fulles de col, enmig, una tallada de llom amb dues rodanxes de botifarró i un trosset de sobrassada. Embolicau-ho amb la col i lligau el paquet amb fil d’empalomar.
En tenir tots els paquets fets, sofregiu-los dins una pella de parets altes perquè prenguin color i reservau-los.
Posau una olla al foc amb aigua abundant i quan bulli, abaixau el foc al mínim i manteniu-la al foc.
Dins el mateix oli que heu fregit els paquets de col, sofregiu els esclata-sangs i reservau-los. Dins el mateix oli (si és necessari, afegiu-ne un poc), al mínim i tapat, sofregiu la ceba trinxada i salpebrada fins que sigui transparent. Incorporau-hi ara la tomàtiga i apujau una mica el foc. Quan la tomàtiga sigui brillant, afegiu aigua bullent de l’olla dins la pella fins omplir-la fins a la meitat de la seva capacitat. Feu bullir el conjunt a foc mitjà durant mitja hora. Ara, passau aquesta salsa pel passapurés (opcional) perquè quedi ben fina i passau la salsa a una greixonera. Col·locau-hi els paquets de col, els esclata-sangs, la fulla de llorer, els pinyons i les panses amb el brandi i feis-ho bullir al mínim durant 30 minuts més. Comprovau el punt de sal i afegiu-ne si cal.
Per espessir la salsa, abocau-ne un poc dins una tassa, afegiu-hi la maizena i deixau-ho reposar cinc minuts. Després, remenau bé amb una cullereta fins que es dissolgui completament la maizena. Abocau aquesta preparació dins la greixonera , mirant que quedi ben repartida. Feis bullir el conjunt cinc minuts més. Veureu que la salsa agafa més cos. Ara ja podeu apartar la greixonera del foc.
Nota:
Podeu acompanyar el plat de patates fregides a cantonets, però no és necessari. Un poc de pa moreno és suficient. És un plat que es pot preparar d’un dia per l’altre i personalment, trobo que és molt millor l’endemà.
Bon profit! :)
Aferradetes.
Nenaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
EliminaUF, vaig endarrerida però ja està pujada a post... la provaré, a veure!!!
EliminaMoltes gràcies i aferradetes gastronòmiques...
Com es diu a València,
ResponEliminaenre col i col lletuga.
PD. Més prosaica la resposta seria fer-se un bon trinxat de Cerdanya
http://rcasas22.wordpress.com/la-cuina-cerdana/el-meu-trinxat-de-cerdanya/
Ja hi ets, també, al post, amb les teves dues aportacions!!!
EliminaGràcies Rafel!!!