divendres, 10 de gener de 2014

Cistell de cols

Copiada de la portada  de la revista Les  Garrotxes
A vegades una foto em fa goig de  copiar, però després no sé què dir-ne.
Se m'havia acudit buscar refranys sobre les cols... Vosaltres en sabeu algun?

Com que sou  uns cracks...  de seguida  heu trobat  paraules  de recanvi...  Gràcies  Mònica!!!
Gràcies  Gerònima.


En el cistell us porto,
a casa la mestressa,
que si cols no li porto,
segur que hi haurà fressa.
Que demà n'hi ha una colla,
pels que ha d'omplir bé l'olla.
I com que és de la Cerdanya,
se li ha posat al cap,
amb all i cansalada ,
fer-la amb un bon trinxat.

Bon profit

................................................................................Mònica Massó



  1. Saber  fer de tot menys cols bullides 
  2. Cols i faves robades, surten cares  
  • ...............................................................................Carme

  1. A qui no vol cols, dos plats.
  2. Al pagès doneu-li cols.
  3. Alabeu-vos cols, que hi ha naps a l'olla.
  4. Cada cosa a són temps, naps i cols a l'advent.
  5. Cols i bledes tots el els dies?. Al cul me les fums bullides.
  6. Per l'Advent, naps i cols a trencadents.
  7. Qui fa cols pel juliol en menja quan vol.
  8. Qui no vol cols , dos plats.
  9. Si al teu marit vols mal en gran, dóna-li cols per Sant Joan.
  10. Si estimes el teu galant, no li dones cols per Sant Joan
  11. Si vols bé al marit teu, dóna-li cols per Sant Andreu.
  12. Si vols naps i plantes cols no colliràs pas fesols.
  13. Tant se valen naps com cols.
  • ..................................................................................Gerònima

  • Gener ja ha arribat
  • i amb la col gebrada
  • farem un bon trinxat.
  • ......................................................................................Montse

  • Al vespre els homes, com un sopar de cols
    són molt pesats, boteixen i no ... dorms.
  • ...........................................................................................Pere

  1. Trumfos i cols, què dimoni vols?
  2. Cols i dona, a tota hora és bona.
  3. Entre col i col, tomàquet!
  4. Cols sense oli, que se les mengi el dimoni.
  • ..........................................................................Laura T Marcel

  • Sota la col, canta el poeta
  • .........................................................................................Sílvia


  1. La col i la carabassa empudeguen tota la casa.
  2. Col de gener, bona com el corder.
  • .....................................................................................JpMerch
  1. Si vols tenir bona col, planta-la pel juliol.
  2. A Montserrat, col i nap i a Monistrol, nap i col.
  3. Juny, juliol i agost, ni dona, ni col, ni most.
  4. Cada dia carn embafa, cada dia cols amarguen.
  5. Barrejar cols, amb caragols.


......................................................................................M Roser

  1. Omple el cistell de cols i tindràs tot el vols 
  2. Cols i cistells són nous i són vells!
  3. No diguis col fins que no estiguin al cistell!
  4. Val més cols al cistells que calbots al clatell
  • ...................................................................................................Elfreelang

  1. Entre col i col lletuga
  • ..................................................................................................Rafel
La recepta de sa lluna: LLOM amb COL
Ingredients per a 4 persones:
(2 farcells perhom)

8 tallades de llom de mig dit de gruix
1 col arrissada (“borratxona”)
2 botifarrons
8 trossets petits (com una avellana) de sobrassada
2 cebes mitjanes
2 tomàtigues de ramellet (o 3 cullerades de tomàtiga triturada natural)
200 g d’esclata-sangs (o rovellons de llauna)
una grapada de pinyons
una grapada de panses sense pinyols
1/2 copa de brandi
2 culleradetes de farina de blat de les Índies (Maizena)
oli d’oliva per fregir
sal
pebre bo
1 fulla de llorer

Preparació:
Primer de tot, separau les fulles de la col, eliminau-ne el nervi central amb un ganivet, netejau-les davall l’aixeta i escaldau-les (feu-les bullir durant 1 minut). Posau-les totd’una a degotar dins un colador.

Netejau els esclata-sangs amb un pinzell de cuina o amb un pedaç (si són de llauna, deixau-los degotar dins un colador) i tallau-los en trinxes.

Posau les panses en remull dins el brandi.

Pelau les cebes i trinxau-les molt fines. Ratllau les tomàtigues.

Salpebrau les tallades de llom. Tallau els botifarrons en rodanxes.

Posau al foc una pella amb una cullerada d’oli i coeu lleugerament les tallades de llom per ambdues cares, només perquè prenguin color.

Per fer cada paquet, col·locau una o dues fulles de col, enmig, una tallada de llom amb dues rodanxes de botifarró i un trosset de sobrassada. Embolicau-ho amb la col i lligau el paquet amb fil d’empalomar.

En tenir tots els paquets fets, sofregiu-los dins una pella de parets altes perquè prenguin color i reservau-los.

Posau una olla al foc amb aigua abundant i quan bulli, abaixau el foc al mínim i manteniu-la al foc.

Dins el mateix oli que heu fregit els paquets de col, sofregiu els esclata-sangs i reservau-los. Dins el mateix oli (si és necessari, afegiu-ne un poc), al mínim i tapat, sofregiu la ceba trinxada i salpebrada fins que sigui transparent. Incorporau-hi ara la tomàtiga i apujau una mica el foc. Quan la tomàtiga sigui brillant, afegiu aigua bullent de l’olla dins la pella fins omplir-la fins a la meitat de la seva capacitat. Feu bullir el conjunt a foc mitjà durant mitja hora. Ara, passau aquesta salsa pel passapurés (opcional) perquè quedi ben fina i passau la salsa a una greixonera. Col·locau-hi els paquets de col, els esclata-sangs, la fulla de llorer, els pinyons i les panses amb el brandi i feis-ho bullir al mínim durant 30 minuts més. Comprovau el punt de sal i afegiu-ne si cal.

Per espessir la salsa, abocau-ne un poc dins una tassa, afegiu-hi la maizena i deixau-ho reposar cinc minuts. Després, remenau bé amb una cullereta fins que es dissolgui completament la maizena. Abocau aquesta preparació dins la greixonera , mirant que quedi ben repartida. Feis bullir el conjunt cinc minuts més. Veureu que la salsa agafa més cos. Ara ja podeu apartar la greixonera del foc.

Nota:

Podeu acompanyar el plat de patates fregides a cantonets, però no és necessari. Un poc de pa moreno és suficient. És un plat que es pot preparar d’un dia per l’altre i personalment, trobo que és molt millor l’endemà.

Bon profit! :)
Aferradetes.
    Recepta del Rafel,  si cliqueu  anireu al seu blog:
      Trinxat de Cerdanya

      53 comentaris:

      1. El dibuix fantàstic! i mira què he trobat!

        A qui no vol cols, dos plats.
        Al pagès doneu-li cols.
        Alabeu-vos cols, que hi ha naps a l'olla.
        Cada cosa a són temps, naps i cols a l'advent.
        Cols i bledes tots el els dies?. Al cul me les fums bullides.
        Per l'Advent, naps i cols a trencadents.
        Qui fa cols pel juliol en menja quan vol.
        Qui no vol cols , dos plats.
        Si al teu marit vols mal en gran, dóna-li cols per Sant Joan.
        Si estimes el teu galant, no li dones cols per Sant Joan
        Si vols bé al marit teu, dóna-li cols per Sant Andreu.
        Si vols naps i plantes cols no colliràs pas fesols.
        Tant se valen naps com cols.



        pd. buscaré quan és Sant Andreu! je je je!

        ResponElimina
        Respostes
        1. Ostres!!! Gerònima, quina colla!!!!

          Sant Andreu és pel Novembre, no és advent però s'hi acosta...

          Gràcies, preciosa, m'ha agradat molt saber tants refranys!!!

          Elimina
      2. Impressionant el recull de Gerònima. Jo hi he pensat una estona però no m'ha vingut al cap cap refrany que parli de cols (ni nou ni aquests que ja s'han dit) així que em sap greu no poder ajudar-te. Una mica com dius tu, m'ha fet goig el teu dibuix però no n'he sabut que dir. :-)

        ResponElimina
        Respostes
        1. :-) Coincidim doncs, un cop més Mc!!! :P

          Elimina
      3. No sé cap dita amb 'cols', ja saps que per això has d'anar a preguntar en Víctor Pàmies. El que em sorprèn és que a tu et faltin les paraules! Però a veure, colla de desaprensius que comentareu després de mi i que sabeu fer poemes, voleu fer el favor d'ajudar la Carme i fer alguns versos sobre aquesta pintura tan ben representada?? Alguna cosa sobre esforç, sobre treballar la terra, no sé! Gràcies!

        ResponElimina
        Respostes
        1. XeXu!!! quina manera és aquesta de tractar els meus poetes???? :DDDD

          Sí, noiet, tenia un dia encallat... no em sortia res...

          Ara que veig que ha funcionat ràpid, eh? Gràcies!!!

          Elimina
        2. Tinc una memòria lamentable. Ara he recordat la meva crida i he vingut a veure què. Veig que les meves paraules van fer efecte, hehehe. Ja està bé home, als teus poetes també se'ls ha d'esperonar, ja veus com reaccionen! Ja ho saps, a disposar, eh!

          Elimina
      4. Aquesta aquarel.la tan bonica,quedaria preciosa penjada al menjador d'una casa de pagès. A mi m'agrada la col feta a l'estil del trixat de la cerdanya. Ideal a l'hivern.
        Frase feta: tant fer naps com cols.
        Bona tarda de divendres

        ResponElimina
        Respostes
        1. Ui!!! a mi també m'agrada molt el trinxat!!!

          Elimina
      5. Xexu, amb el permís de la Carme:
        En el cistell us porto,
        a casa la mestressa,
        que si cols no li porto,
        segur que hi haurà fressa.
        Que demà n'hi ha una colla,
        pels que ha d'omplir bé l'olla.
        I com que és de la Cerdanya,
        se li ha posat al cap,
        amb all i cansalada ,
        fer-la amb un bon trinxat.

        Bon profit

        ResponElimina
        Respostes
        1. Genial i divertit!!! Gràcies, preciosa, avui m'heu fet el post...

          Elimina
      6. Gener ja ha arribat
        i amb la col gebrada
        farem un bon trinxat.

        ResponElimina
        Respostes
        1. Gràcies, Montse tu, sempre també col·laboradora, total!!!

          Ara m'adono que l'he posat als refranys i és un poema, oi? no pas un refrany... però ho sembla!!!

          Elimina
      7. Ostres jo només sabia el de “tant si val naps com cols”. Bona cullita de cols!
        Una abraçada

        ResponElimina
        Respostes
        1. Aquesta terra és fèrtil, sempre es fan unes collites de versos i paraules que enamoren...

          Elimina
      8. Al vespre els homes, com un sopar de cols
        són molt pesats, boteixen i no ... dorms.

        Bona tarda Carme :)

        ResponElimina
        Respostes
        1. Aquest refrany és "made in" Pere, oi? genial!!!

          Elimina
      9. Impressionant. Jo no sabia ni un refrany amb cols! ( bé, l'últim sí)

        ResponElimina
      10. A pagès hi ha una dita: Trumfos i cols, què dimoni vols?
        I buscant, buscant n'he trobat alguns que no tenen desperdici:
        Cols i dona, a tota hora és bona.
        Entre col i col, tomàquet!
        Cols sense oli, que se les mengi el dimoni.

        ResponElimina
        Respostes
        1. M'encanten totes... gràcies, Laura!!! Avui m'heu fet ben bé la feina!!!

          Elimina
      11. Xulíssim el dibuix i les aportacions posteriors. Bon any i bona retrobada, Carme, una abraçada.

        ResponElimina
        Respostes
        1. Bon any i igualment bona retrobada... fins molt aviat per aquí els nostres barris. Una abraçada.

          Elimina
      12. Recols! Quina bona collita que heu fet. No en sé cap més però diuen que "sota una col canta el poeta" :)

        ResponElimina
        Respostes
        1. L'afegeixo, Sílvia, doncs, jo no ho havia sentit a dir mai... però és maca!

          Elimina
      13. No en sé cap, de refrany de cols, però el dibuix m'agrada.

        ResponElimina
        Respostes
        1. Gràcies, Noves Flors... bon cap de setmana!

          Elimina
      14. Un efrany negatiu i un altre de positiu:

        La col i la carabassa empudeguen tota la casa.
        Col de gener, bona com el corder.

        ResponElimina
        Respostes
        1. Ja hi ets!!! Moltes gràcies per la teva aportació... que és positiva sempre!!! :D

          Elimina
      15. Si vols tenir bona col, planta-la pel juliol.
        A Montserrat, col i nap i a Monistrol, nap i col.
        Juny, juliol i agost, ni dona, ni col, ni most.
        Cada dia carn embafa, cada dia cols amarguen.
        Barrejar cols, amb caragols.

        Aquesta és la meva aportació.
        Bona nit Carme.

        ResponElimina
        Respostes
        1. Tu també hi ets M Roser! Moltísimes gràcies per una gran aportació de refranys...

          Bona nit!!!

          Elimina

      16. M'he llegit atentament els refranys de la Mª Roser -no podria ser altrament. A més, el primer poema m'ha fet venir gana!

        Petons, des de El Far.

        ResponElimina
        Respostes
        1. Un bon trinxat fa venir gana a qualsevol!!!

          Petons, Jordi, cap al far...

          Elimina
      17. Carai, si que tenen presència les cols a la nostra societat. Això que el gust de les cols, pse... M'encanta el dibuix i els colors de la camisa de l'home.

        ResponElimina
        Respostes
        1. He, he, he... hi ha força gent que odia les cols... però no és el meu cas. Per a mi, aquest era un dibuix difícil... i no me'n vaig sortir malament. Gràcies!

          Elimina
      18. Si t'abelleix copiar una foto és perquè sí que et transmet alguna cosa.... encara que després no sàpgigues que dir-ne! ;) Ptonets!

        ResponElimina
        Respostes
        1. Això segur, alguna cosa em diu ella a mi... I jo no sé contestar-li.... Petonassos!!!

          Elimina
      19. Marededeusinyor!!!! El que es pot dir de les cols... No en sabia cap del refranys, pero el trinxat m'agrada i el teu dibuix tb ;)
        Bon cap de setmana Carme!!!

        ResponElimina
        Respostes
        1. Gràcies, luna!!! Bon cap de setmana!!!

          Elimina
      20. Em sembla que farem cols per dinar.....cols de gener bones com el corder, encara que jo discrepo. :-)

        ResponElimina
        Respostes
        1. Ja veig que triar per triar, triaries el corder, eh? :D però les dues coses per dinar, fan un dinar complet...

          Elimina
      21. L'únic que sé dir de les cols és que el meu pare sempre explicava que a ell de petit (imagineu, parlo dels "anys 20" del segle XX) les cols no li agradaven gens ni mica i deia "Les tols no'm galen"... però no li servia de massa, perquè n'havia de menjar igualment, pobret, tan bon nen que deuria ser :-)

        ResponElimina
        Respostes
        1. A molts nens no els agraden les cols, encara que siguin dels anys 20 del segle XX... segur que de gran ja li van agradar...

          Elimina
        2. Doncs si vols que et sigui sincera, no ho sé, però diria (només "diria") que mai li van acabar de fer el pes :-))

          Elimina
      22. si em permets me l'invento val més cols al cistell que calbots al clatell! omple el cistell de cols i tindràs tot el vols
        cols i cistells són nous i són vells!
        No diguis col fins que no estiguin al cistell!

        ResponElimina
        Respostes
        1. Elfree, et juro que m'has fet esclatar a riure.
          També valen inventats, a mi m'encanta inventar refranys... i t'han sortit molt macos i divertits...

          Elimina
      23. Respostes
        1. Potser si que podria fer una volteta per aquí... a veure si aquests ja els té tots controlats... :)

          Una abraçada, Jordi.

          Elimina
      24. Com està tot dit, et deixo un plat típic d'aquí : LLOM amb COL

        Ingredients per a 4 persones:
        (2 farcells perhom)

        8 tallades de llom de mig dit de gruix
        1 col arrissada (“borratxona”)
        2 botifarrons
        8 trossets petits (com una avellana) de sobrassada
        2 cebes mitjanes
        2 tomàtigues de ramellet (o 3 cullerades de tomàtiga triturada natural)
        200 g d’esclata-sangs (o rovellons de llauna)
        una grapada de pinyons
        una grapada de panses sense pinyols
        1/2 copa de brandi
        2 culleradetes de farina de blat de les Índies (Maizena)
        oli d’oliva per fregir
        sal
        pebre bo
        1 fulla de llorer

        Preparació:
        Primer de tot, separau les fulles de la col, eliminau-ne el nervi central amb un ganivet, netejau-les davall l’aixeta i escaldau-les (feu-les bullir durant 1 minut). Posau-les totd’una a degotar dins un colador.

        Netejau els esclata-sangs amb un pinzell de cuina o amb un pedaç (si són de llauna, deixau-los degotar dins un colador) i tallau-los en trinxes.

        Posau les panses en remull dins el brandi.

        Pelau les cebes i trinxau-les molt fines. Ratllau les tomàtigues.

        Salpebrau les tallades de llom. Tallau els botifarrons en rodanxes.

        Posau al foc una pella amb una cullerada d’oli i coeu lleugerament les tallades de llom per ambdues cares, només perquè prenguin color.

        Per fer cada paquet, col·locau una o dues fulles de col, enmig, una tallada de llom amb dues rodanxes de botifarró i un trosset de sobrassada. Embolicau-ho amb la col i lligau el paquet amb fil d’empalomar.

        En tenir tots els paquets fets, sofregiu-los dins una pella de parets altes perquè prenguin color i reservau-los.

        Posau una olla al foc amb aigua abundant i quan bulli, abaixau el foc al mínim i manteniu-la al foc.

        Dins el mateix oli que heu fregit els paquets de col, sofregiu els esclata-sangs i reservau-los. Dins el mateix oli (si és necessari, afegiu-ne un poc), al mínim i tapat, sofregiu la ceba trinxada i salpebrada fins que sigui transparent. Incorporau-hi ara la tomàtiga i apujau una mica el foc. Quan la tomàtiga sigui brillant, afegiu aigua bullent de l’olla dins la pella fins omplir-la fins a la meitat de la seva capacitat. Feu bullir el conjunt a foc mitjà durant mitja hora. Ara, passau aquesta salsa pel passapurés (opcional) perquè quedi ben fina i passau la salsa a una greixonera. Col·locau-hi els paquets de col, els esclata-sangs, la fulla de llorer, els pinyons i les panses amb el brandi i feis-ho bullir al mínim durant 30 minuts més. Comprovau el punt de sal i afegiu-ne si cal.

        Per espessir la salsa, abocau-ne un poc dins una tassa, afegiu-hi la maizena i deixau-ho reposar cinc minuts. Després, remenau bé amb una cullereta fins que es dissolgui completament la maizena. Abocau aquesta preparació dins la greixonera , mirant que quedi ben repartida. Feis bullir el conjunt cinc minuts més. Veureu que la salsa agafa més cos. Ara ja podeu apartar la greixonera del foc.

        Nota:

        Podeu acompanyar el plat de patates fregides a cantonets, però no és necessari. Un poc de pa moreno és suficient. És un plat que es pot preparar d’un dia per l’altre i personalment, trobo que és molt millor l’endemà.

        Bon profit! :)
        Aferradetes.

        ResponElimina
        Respostes
        1. Nenaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

          Elimina
        2. UF, vaig endarrerida però ja està pujada a post... la provaré, a veure!!!

          Moltes gràcies i aferradetes gastronòmiques...

          Elimina
      25. Com es diu a València,
        enre col i col lletuga.

        PD. Més prosaica la resposta seria fer-se un bon trinxat de Cerdanya
        http://rcasas22.wordpress.com/la-cuina-cerdana/el-meu-trinxat-de-cerdanya/

        ResponElimina
        Respostes
        1. Ja hi ets, també, al post, amb les teves dues aportacions!!!

          Gràcies Rafel!!!

          Elimina

      LinkWithin

      Related Posts with Thumbnails

      Podeu agafar imatges del meu blog, esmentant d'on les heu tret i mantenint el nom.

      Quant fa que col·lecciono moments - des del 13 de maig 2007

      Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

      Regal de l'Anton.

      Regal  de l'Anton.
      Gràcies

      Centenari Màrius Torres

      Centenari Màrius Torres
      30 d'agost 2010

      Joc de El gabinet del Doctor Caligari