diumenge, 25 d’octubre del 2015

Si Pedrolo aixequés el cap

Volia anar a veure "Segon origen".
Hi havia d'anar.
No me'n podia estar.
Ja sabeu la meva admiració per Pedrolo.

Havia rellegit el Mecanoscrit, per fer memòria dels detalls i poder saber ben bé els canvis o afegits del guió.

Ja hi he anat. I podria deixar-ho aquí. Per a mi, sense pena ni glòria.

Imatges molt boniques i algunes molt impactants, això sí.

Pel que fa al guió, jo no he sabut trobar que cap canvi dels que s'hi han fet millorés la història sinó més aviat el contrari.

Si Pedrolo aixequés el cap i veiés que en una història seva es diu que una dona nascuda a les comarques de Lleida és espanyola... No estaria gens ni mica content. Jo tampoc. "A casa amb papers falsos", diria ell.

Em reconforta mirar la sèrie de TV3, sobre el Mecanoscrit... I això que té molts anys, és del 85. Potser sóc una bleda, però em reconforta.

37 comentaris:

  1. No m'estranya gens. Una cosa així em va passar quan vaig veure l'adaptació al cinema de "Laura a la ciutat dels sants", de Miquel Llor, un dels meus llibres predilectes. Sergi Mateu i Àngela Molina en el paper de protagonistes, guió lliure i sexe ben explícit i abundant, ben lluny de l'essència del llibre, on el gran enamorament platònic de la Laura n'és precisament el fin conductor fins al final... Gràcies per la ressenya de Segon origen, Carme; sabré on no he d'anar.
    Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A vegades sóc com molt innocent. Em sembla que per més canvis que s'hi facin s'hauria de respectar l'esperit de l'obra. Clar que tota obra literària es pot interpretar de moltes maneres. Però m'hi vaig enfadar una mica.

      Entenc molt bé el què em dius recordo com tu el gran enamorament platònic de la Laura. No la vaig veure al cinema. Ja veig que no calia tampoc.

      Em va saber greu que es mengessin el final del llibre... El final que li dóna un toc especial i de misteri...

      Elimina
  2. Carme, tampoc és la millor obra de Pedrolo. Si fessin alguna cosa així amb Cendra per Martina em sabria molt de greu. Totalment d'acord que una lleidatana no és espanyola.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No, no és la millor obra de Pedrolo ni de bon tros. T'en diria en un moment una dotzena que m'han agradat més. Tot i així, hi ha molts canvis que no em van agradar gens i moltes incoherències de guió, per la meva manera de veure-ho.

      Elimina
  3. Mira que és bo aquest llibre! El vaig llegir a l'adolescència i em va encantar... Fer-lo pel.lícula i captar tot el què passa, deu de ser difícil, però un detall així traiciona un poquet a l'autor...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí deu ser difícil, però crec que han prioritzat les imatges i l'espectacularitat d'aquestes al guió. I estan en el seu dret. Crec que un acord entre les dues coses està millor.

      Elimina
  4. No l'he vist. Tampoc he rellegit, potser per curar-me en salut. Al Twitter en feien broma, fotografiant tractors per a la promo falsa de la peli.
    Un amic comú em va dir que els directors obliden de fer flims per a persones intel·ligents...

    Des de Lleida, una que a voltes tampoc no sap on cau la Franja (entre el que val la pena i el que en fa),

    Montse/cantireta

    ResponElimina
    Respostes
    1. No descarto veure-la tampoc. Sota la boira de ponent som alguna cosa més que lleidatans.
      (perdoneu, sóc de la terra, i la defenso amb les dents)

      Elimina
    2. Montse, no te n'estiguis, de veure-la. Ni que sigui per les imatges d'aquestes comarques vostres tan especials i tan boniques i que jo conec també prou bé. Surten imatges de l'estany d'Ibars, precioses, dels presseguers florits que enamoren, de les muntanyes... Del claustre de la seu de Lleida. Les imatges valen la pena. Sí!

      Jo també defenso la terra amb les dents, i crec que fas bé de fer-ho. Potser per això em sap tant de greu que hi hagi petites traïcions. Els que poden fer coses amb més ressó, són els que haurien de defensar-la millor. Potser sóc massa radical... Però Pedrolo, és Pedrolo, un defensor de la terra dels millors que hem tingut.

      Elimina
  5. No sé si és la millor obra de Pedrolo, però si que és de les més conegudes, i pel que dius no han respectat el contingut de l'obra i, pel que sembla, ni el continent. Aquestes versions en el que tot serveix perquè sigui més comercial m'empipen molt!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé el continent ... És bonic i vistós. Per això es pot veure la peli...

      Elimina
  6. Jo no l'he vista encara però tinc ganes de veure-la. Ara que, després de llegir el que en dius potser hi aniré sense massa expectatives.
    Lleidatana i espanyola… mai! I menys ara!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ves-hi, August, i tant!!! jo tampoc me n'hauria estat.

      Gaudeix de les imatges, que n'hi ha de molt boniques i no siguis molt exigent amb la coherència de les coses que veus... Ni amb la del guió...

      Elimina
  7. ha estat una pel·lícula tant criticada que segurament la veuré, però esperaré pacientment a veure-la a casa, almenys no tindré la sensació d'haver malgastat 8 euros si no m'agrada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ei, que també sé de gent a qui ha agradat... Jo potser sóc massa radical...

      Elimina
  8. Pedrolo m'agrada, potser sóc més de les novel·les de lladres i serenos , i El mecanoscrit és un clàssic i costa que les adaptacions, per bones que siguin , arribin a l'alçada. D'aquesta n'hi sentit de tot, bo i dolent. No crec que m'hi animi. Recordo molt poc la sèrie, molt poquet, tinc alguna imatge al cap però potser caldria tornar-la a veure.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Era una sèrie amb pocs mitjans, però fidel i amb un bon treball d'actors... Jo crec que amb eks mitjans de la peli es podia haver fet millor.

      Elimina
  9. Una lleidetana no és espanyola, sobretot si el personatge l'ha escrit el Pedrolo, un independentista militant quan ser independentista a Catalunya era estar en minoria.
    La sèrie de Tv3, pels pocs mitjans de que es disposava en aquella època va ser (i és) molt bona.

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'alegro que estiguis d'acord amb això de la sèrie... Amb la primera frase que escrius, ja sé que sí!

      Els articles a l'Avui de Pedrolo eren els únics durant molts anys que mantenien públicament la flameta (feble, en aquella època) de l'independentisme. Era increïble! Molts d'ells encara sòn actuals.

      Elimina
  10. Jo no he vist la peli, només els fragments de propaganda i no m'han fet gaire el pes...Jo el què trobo curiós , és aquest revifament de l'obra d'en Pedrolo, ja que el Mecanoscrit molta gent és l'únic llibre que en coneix i segurament perquè als instituts, era de lectura obligada...
    Bon vespre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Revifament de l'obra de Pedrolo?
      No sé si sé molt bé a què et refereixes... A la peli? O a més coses?
      A mi em sorprèn molt més l'oblit d'una obra immensa i molt important. Potser no interpreto bé el teu comentari...

      Elimina
    2. Volia dir això, que Pedrolo ha escrit moltes més coses i ara tothom en sembla un entès i molts dels que en parlen, només s'han llegit aquest llibre...
      Segurament no m'havia explicat bé!!!

      Elimina
    3. Així estem d'acord.

      Fins i tot un reportatge que es va fer no fa gaire, sobre ell, una colla "d'entesos", qualificaven com a difícils obres ben senzilles de llegir. Jo les llegia i gaidia molt quan era ben joveneta. I jo em pregunto, aquests entesos les havien llegit? I el documental, finalment acabava fent el que ll mateix critica, parlant només del Mecanoscrit... Contradiccions humanes al cap i a la fi.

      Elimina
  11. Mecanoscrit va ser una lectura que va deixar empremta en la meva generació, o als nascuts als 60 i escaig.
    No he vist la pel·lícula, però sabent el teu amor i devoció per l'obra literària de Pedrolo, entenc que ha de ser difícil que satisfaci expectatives.
    En parlem quan l'hagi vist. De tota manera, Pedrolo, continúa sent un gran (malauradament) desconegut.
    I en podriem posar un exemples més.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No et sabria dir si tenia gaires expectatives... Ja sabia que hi havia moltes coses diferents, ja sabia que l'Alba era anglesa... Havia vist trailers, publicitat... Però tot i que anava mentalitzada, no hi vaig entrar...

      Elimina
  12. No havia descartat veure-la, tot i que el temps és limitat i sempre se m'acaben passant les pel·lícules. De totes maneres, ja saps que jo el Mecanoscrit el trobo una mica sobrevalorat, però a més vaig veure un reportatge de la pel·lícula i em va semblar que la cagarien... ja veig que no em vaig equivocar. Per una fan com tu deu ser dura la destrossa. Però bé, em sembla que era obligatori anar-hi, ho havies de fer. Ara ja saps de quin peu calcen els directors de cine. Per cert, que dirigia Bigas Luna, fins que va morir. Després la va agafar en Carles Porta, el de Tor, si no m'equivoco. Tot queda a casa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, és el mateix Carles Porta. I la peli és bonica de mirar... Jo no he sobrevalorat mai gaire el Mecanoscrit, tot i que em va agradar. Hi ha moltes obres de Pedrolo que m'agraden més que aquesta, però jo trobo que aquesta no és la qüestió. No és la valoració de l'obra, sinó el respecte per l'obra...

      Elimina
  13. Jo he vençut la temptació d'anar-hi... Potser la peli necessitava un director primerenc, jove, ingenu. Qui sap.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs potser tinguis raó. Jove, ingenu... Seria diferent, segur!

      Elimina
  14. Jo també hi vaig anar, tampoc podia deixar de fer-ho.
    A mi la pel·lícula no em va desagradar però el que si està clar és que no és la novel·la de Pedrolo. Com tu, dies abans vaig rellegir la novel·la (feia molts anys que no ho feia) i fins i tot vaig tornar a veure l'antiga sèrie de TV3 que, per sorpresa meva, vaig trobar completa al YouTube (he de dir que em va agradar molt, la recordava com fluixa i, tenint en compte els 30 anys que han passat, no l'hi vaig trobar gens) .
    Tenia doncs tan fresca la història original que als pocs minuts de seure al cine ja em vaig adonar que allò que estava veient no era el mateix, més enllà de que els noms dels protagonistes eren Alba i Dídac i poca cosa més. Aleshores vaig fer un canvi de xip i vaig decidir veure la pel·lícula sense buscar comparacions amb el llibre i, en aquest sentit, no la vaig trobar tan mal feta però estic d'acord que els canvis no milloren l'original i, sens dubte, en Pedrolo no n'estaria gens content perquè, reitero, aquesta pel·lícula no és "un Pedrolo" (amb tot el que això implica).

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo no havia rellegit mai més el Mecanoscrit, en tots aquests anys, crec que en devia fer quasi 40 que l'havia llegit. El vaig rellegir també abans de veure la peli. En canvi la sèrie l'he vista després. No l'he vist sencera, perquè ja la recordava força, però si uns episodis del començament i uns del final, perquè volia veure algunes coses concretes. Va ser una sorpresa trobar-la al You Tube. La vaig trobar molt correcta, la veritat. Pels anys que fa i pels mitjans que tenien. Em va agradar molt.

      La peli no hi ha dubte que és bonica de veure. Les imatges són precioses... No és un Pedrolo, això està clar i de seguida me'n vaig adonar, també, però malgrat la meva bona intenció, de mirar-la com tu dius, jo vaig trobar moltes incoherències en el guió, no pas en relació amb el llibre, sinó en el guió amb ell mateix.

      Tenia ganes de saber la teva opinió Mc... Gràcies!

      Elimina
  15. No l'he vist i sincerament dubto fer-ho. No ets la primera persona que diu que en surt decebuda... el Mecanoscrit és massa Mecanoscrit per voler fer-hi experiments.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja m'imagino que no sóc la única, però també sé de gent a qui ha agradat. En aquest món hi ha gustos per tot.

      Elimina
  16. A casa hem decidit esperar a veure-la a la tele. A tots dos ens agrada el Mecanoscrit, l'hem rellegit, i considerem la sèrie de Tv3 mítica de la nostra joventut, però el que hem vist i flairat no ens ha convençut prou per veure-la al cine. Estic segura que ens passaria com a tu, Carme.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs segurament que sí... Un dia o altre, per la tele... Com he dit a tothom és bonica d'imatges.

      Elimina

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Podeu agafar imatges del meu blog, esmentant d'on les heu tret i mantenint el nom.

Protected by Copyscape Plagiarism Scanner

Quant fa que col·lecciono moments - des del 13 de maig 2007

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Regal de l'Anton.

Regal  de l'Anton.
Gràcies

Centenari Màrius Torres

Centenari Màrius Torres
30 d'agost 2010

Joc de El gabinet del Doctor Caligari