Un balcó que m'han regalat.... ... i una història per la Mònica. |
Quan era petita, però petita de debò, vivia a ciutat. No per gaires anys, ja que en vaig marxar de seguida. Als 8 anys ja vaig començar la meva segona vida.
La meva primera vida, a més a més d'una gran família que era el més important, tenia un balcó, una taula camilla, una plaça per jugar i una escola on aprendre coses i sobretot on prendre consciència que la vida és dura i que no es pot estar per romanços.
Des del balcó, mirava passar els cotxes, mirava la gent que passejava i el fanaler que encenia els fanals del carrer un per un. No, no us penseu que ho he llegit al Petit Príncep, que també ho he fet, sinó que era una realitat i jo me'l mirava des del balcó impressionada de la feina que li esperava al pobre home. I allà, al balcó, menjava el pa amb xocolata o bé amb mantega i sucre del berenar. A la taula camilla m'hi amagava per jugar sota les faldilles i així ningú no em veia.
I a l'escola treballava tant bé com podia, i treia bones notes i era moooolt bona nena. Però tot i així algun cop tenia problemes i em castigaven. El primer càstig em va agafar ben bé per sorpresa, ja que no tenia gens de consciència d'haver fet res mal fet. Tenia 7 anys i una companya es va posar malalta durant molts dies. No sabíem què li passava i la trobàvem a faltar. Se'm va acudir a mi i vaig enredar a una altra amiga, de deixar-li missatges escrits dins del seu pupitre, perquè se'ls trobés en arribar de nou a l'escola. Eren missatges afectuosos... li dèiem que la trobàvem a faltar, li dèiem que és posés bé ben aviat, li explicàvem alguna cosa que havíem fet i potser fins i tot teníem l'atreviment de dir-li que l'estimàvem... no ho sé, els missatges no els recordo bé, però si el fet i el càstig. Quan la mestra es va adonar que deixàvem coses en aquell calaix, els va recollir tots, ens va renyar com si fos una cosa horrible i els va llegir tots en veu alta davant de tota la classe ridiculitzant-los. I ens va castigar a quedar-nos sense pati copiant no sé quina xorrada de frase.
No em va fer sentir gens bé, aquesta història, però tampoc no em van poder convèncer que hagués fet res de dolent. Sóc una sentimental... i una tossuda, que voleu que hi faci. Mai no he deixat de fer coses d'aquestes. Missatges, cartes, després han estat poemes, contes, si fossis... i sempre m'he pensat que qui ho rep n'està content. L'escola d'aquella època, deumeusenyor!!!
L'escola d'abans era imprevisible, t'hi trobaves moltes sense buscar-les.
ResponEliminaAh!, molt bonic el teu balcó. Jo de petit en tenia un de semblant, hi havia una bicicleta.
EliminaEl meu de veritat era una mica més ample i no tenia geranis... hi cabia la cadireta per seure i berenar, tampoc tenia bicicleta.
EliminaSi vols et deixo l'adreça del meu pupitre.......i pots anar deixant notes..... :-)
ResponEliminaBé, sí,estaria bé, encara que en certa manera ja tinc l'adreça del teu pupitre... ;) i també hi deixo alguna nota de tant en tant...
Elimina:DDD seguiré deixant notes...
Doncs sí que... a mi em sembla una acció molt maca, a la teva companya li hagués encantat. Quina mala llet gastava la mestra, segur que ara seria molt diferent. I tant que ets una sentimental Carme, i ens encanta!
ResponEliminaHo sóc, i tossuda també... jo segueixo amb el que jo crec que està bé i no amb el que em diuen de fora. Gràcies, XeXu!
EliminaTu ves deixant missatges que a nosaltres ens agrada molt . Jo també recordo algun mestre que descarregava en nosaltres els seus dimonis interiors, el més trist és que ens "compensava" amb cops de canya a l' esquena o de regle a les puntes dels dits, però hi ha càstigs que no són físics que fan mal igualment. Per sort va durar poc i l' escola va fer un tomb als anys setanta i vuitanta, almenys la meva.
ResponEliminaQuantes coses ens has explicat des d´un balcó!
:) els deixaré, no en tinguis cap dubte!!! :DDD
EliminaPotser m'he equivocat de parlar d'aquesta anècdota, i dóna una imatge d'haver-ho passat molt malament i no és així, perquè jo en general m'ho vaig passar bé a l'escola, m'agradava estudiar i aprendre coses, no em costava especialment i sempre he tingut bona relació amb els companys de classe i amics i amigues. I dels mestres, en feia el cas relatiu que calia. Però en el fons, ara m'adono que moltes coses de les que deien, jo no me les creia.
Però tot i que quan vaig començar a escriure pensava més en el balcó, les paraules em van dur cap a l'altre... què hi farem! Sovint em deixo portar quan escric...
Aquestes històries marquen. Jo ara n'he recordat alguna de semblant. Fa mal, sí. Hi entra, amés, el sentiment d'injustícia, en la seva versió més fonda, més personal, molt feridor.
ResponEliminaInjustícia i resistència interior i pacífica... mai no van aconseguir que em cregués res del que pretenien que em cregués... potser per això el mal que em feien era relatiu, era en el moment i després la resistència de dir i de fer... "faré el que jo cregui que he de fer" tossuda fins al moll de l'os.
EliminaQuántes males experiències que ens transmet aquest "deumeusenyor" que tan bé has escollit per parlar de l'escola dels nostres temps.Penso que tothom que va passar per elles hi té mals records.
ResponEliminaRepeteixo moltes vegades què: "encara hem sortir prou bé després de tot el que ens van marcar"...
El teu balcó m'ha fet pensar en la meva petita eixida...Em quedo amb aquest record.L'altre m'espatllaria el dia.
Una abraçada.
Ara deia, Montse que no en tinc gaires, de mals records, no sé ben bé perquè ahir em va sortir aquest. Encara hem sortit prou bé, tens raó!!! I hem educat d'una altra manera i ens hem sentit orgullosos de ser com som malgrat tot. No, no deixis que t'espatlli el dia, pensa que NO van poder amb nosaltres, no van poder espatllar-nos i ni tant sols van poder aconseguir el petit detall que pretenia la mestra: que jo deixés d'escriure notes, cartes, poemes, contes i si fossis dedicats...
EliminaNo m'ho puc creure! La teva professora, en una caverna.
ResponEliminaNoieta eren uns altres temps!!! Aleshores tot era una caverna...
EliminaQuan era petita, no recordo si imaginava com seria la meva vida de gran. Però aquests dies, penso molt en la vida que tinc a dia d'avui, en el que he assolit, en el que he perdut i en el que s'ha quedat en aquells camins que he decidit no recórrer, per caminar per uns altres.
ResponEliminaI cada cop que per un moment dubto si m'he equivocat o no en la meva tria, em venen en Jan i en Guim i tu al pensament. I penso que no voldria haver triat una altra opció ni un altre camí que no fos el que m'ha permès tenir-vos a tots tres a la meva vida.
I avui en començar a llegir el teu post, he somrigut. No sé si t'ha arribat, però t'he fet una picada d'ullet.
Pobra mestra. Què ingènua pensar que amb un càstig així podia combatre la petita gran persona que tenia davant.
M'hagués encantat ser la receptora dels teus missatges, o la teva còmplice. O fins i tot ser el teu balcó, acollint les engrunes del teu berenar.I anar veient-te créixer, per fer-te immensa, com ets ara.
Jo no, jo no imaginava pas com seria la meva vida, o al menys no recordo que ho fes. Bé podria fer una excepció, jo jugava molt a nines i crec que a partir d'aquest joc, sempre havia imaginat que tindria fills, això sí. Ho sentia molt endins i els he tingut. I això ha estat molt i molt bé.
EliminaEsperava la teva picada d'ullet i com que l'esperava, doncs m'ha arribat ben intensament. Tu (si haguéssim coincidit en el temps, clar que les ànimes no tenen edat) hauries pogut ser receptora o còmplices, qualsevol de les dues coses t'escau. Sentimental i d'emocions intenses, com jo mateixa. Còmplices, mare meva... si n'haguéssim inventat de coses!!!
Gràcies per venir i per la picada d'ullet... Una abraçada immensa, bonica!
Per fi et puc escriure des de casa, a ciutat.
ResponEliminaMolt ben explicada la teva història de les hores petites. Ompliríem un bon llibre amb els records entranyables.
¡Moltes gràcies per haver dibuixat el carrer i campanar de La Febró! Allà queda, pels segles, el color de la pedra rossa i grisa, que tu has rescatat de l'oblit.
Una abraçada, Carme.
mare meva si n'ompliríem de pàgines de records...
EliminaGràcies per acostar-te fins aquí, Olga.
El dibuix de la Febró no em va resultar dels més reeixits, però em va inspirar aquesta metàfora de la vida...
Un balcó molt bonic...M'he fixat en la corriola que hi ha enganxada a la paret, quan algú canviava de pis, s'utilitzava per pujar i baixar mobles...
ResponEliminaI penso que l'escola de la nostra època també tenia moltes coses bones...Jo, quan algú "despotrica" d'els mestres d' abans, li pregunto si està content de ser com és i si em diu que sí, tinc arguments per dir que no ho devien fer pas tan malament...
Petonets, de mig matí.
I tant que tenia coses bones!!! Jo com ja he dit més amunt, no m'ho vaig passar gens malament a l'escola. En general m'ho passava bé.
EliminaPerò no acabo d'estar del tot d'acord amb aquest raonament que fas... si jo estic contenta de com sóc, i rumio enrere, no trobo gaires mestres que m'hi haguessin ajudat a ser-ho, més aviat em van voler domesticar (jo em deixava, i em portava bé, però era pura façana) i jo per dins feia altres camins ben diferents dels proposats. i d'això sí que n'estic contenta, molt i molt més que d'aquells mestres, però com sempre hi havia de tot. I segur, segur que n'hi havia de molt bons.
Tu perquè segur que vas tenir la sort de rebre una excel·lent educació a casa, però pensa que molta gent se n'ha hagut de refiar de l'educació de les escoles...
EliminaÉs que Carme, el meu pare també era mestre i només n'he sentit a dir meravelles, potser per això estic més sensibilitzada pel tema...Pensa que quan es va jubilar als 68 anys, els nens i nenes de l'escola ploraven!
Petonets.
Estic absolutament segura que el teu pare i inqüestionablement que molts d'altres eren mestres excel·lents i que els nens se'ls estimaven i que hi trobaven una bona referència, una bona educació, uns bon models, i tant que sí! Segur.
EliminaJo t'asseguro que en vaig tenir de millors i de pitjors, evidentment, i els recordo tots, bons i dolents, però segur que no vaig trobar a faltar a cap d'ells quan tocava canviar i molt menys hagués plorat quan es jubilaven. Segur que en això no vaig tenir tanta sort com en altres coses... i tens raó la meva família va ser una gran sort per a mi.
D'on carai treien els profes quan eres petita? Tant de bo tothom hagués pogut esquivar les seves influències tant bé com tu, però em temo que alguns infants van quedar marcats per tota la vida. Un balcó preciós
ResponEliminaPodria ser... que hihagi gent marcada, per bé i per mal...
EliminaSi algun dia vols balcons dibuixats en tinc un munt, però els teus sempre són de veritat... ;)
Cec que abans, com ara, hi ha mestres genials i meravellosos (d'aquests que deixen petja tant si els nens després en són conscients o no), mestres estàndard, mestres més aviat mediocres i mestres horrorosos, però això passa en totes les professions.
ResponEliminaPer descomptat que sí!!!
EliminaJo no he parlat en cap moment dels mestres en general. I he dit que com sempre i com a tot arreu hi ha de tot.
Però jo crec que si algú et deixa petja n'ets conscient més aviat o més tard.
Recordo perfectament la mestre ridiculitza’n la classe perquè havien fet alguna cossa que a ella l’hi semblava malament quant en realitat no n’hi havia per tant i el que feia era descarregar la seva frustració sobre nostre.
ResponEliminaTu segueix deixant notetes que a mi m’encanten
De una tossuda a un altre, una abraçada :)
Noteta:
EliminaBruixeta, m'agraden els reus comentaris... o sigui que continuarem deixant-nos notetes, d'acord? Com unes tossudes, valentes i de bon rotllo...
Una abraçada.